
Przykładowy program godzinowy, przy pakiecie 4,5h (55 zł/os)
9:00 – 10:00 przywitanie i poczęstunek z produktów lokalnych (chleb wypiekany w tradycyjnym piecu opalanym drewnem, ciasto drożdżowe dżemy, miód, masło, jogurt, napoje ziołowe)
10:00 – 11:15 zajęcia do wyboru np. „Od ziarna do bochenka”, zielarskie, bibułkarskie, ceramiczne lub inne
11:15 – 12:30 zajęcia domowe np. pranie w balii, maglowanie, prasowanie, prace w ogrodzie: sianie, sadzenie, grabienie itp.
12:30 – 13:30 gry i zabawy podwórkowe lub gra terenowa związana z tematem zajęć
Stworzone podczas zajęć przedmioty uczestnicy zabierają do domów (np. kukiełki z ciasta chlebowego, kwiaty z bibuły, zielniki, przedmioty wyk. z gliny, zioła w doniczce).
Opcja dodatkowa:
ognisko 20 zł/os – prowiant po naszej stronie (porcja kiełbasy, chleb, keczup, picie) lub prowiant własny grupy -10 zł/os.
Miejsca realizacji programu:
- Zapiecek – interaktywne muzeum etnograficzne zaaranżowane na izbę chlopską, wyposażone w tradycyjny piec do wypieku chleba, tradycyjne narzędzia i przedmioty gospodarstwa domowego (do wykorzystyania podczas zajęć)
- Ziołowy Zakątek – zagroda z ogrodem ziołowym, grządkami do prac ogrodniczych i miejscem do gier i zabaw oraz z prywatnym muzeum etnograficznym, w którym zostały zgromadzone narzędzia rolnicze i przedmioty gospodarstwa domowego.
- Zagroda pod Kogutkiem – tradycyjne gospodarstwo rolne ze zwierzętami
- Słowiański Gaj – atrakcyjny teren wyposażony w wiatę i miejsce na ognisko.


